Blog

Zemin Test Cihazları Nelerdir?

Zemin yapısının çeşitli yöntemler ile test edilmesi başta inşaat sektörü olmak üzere pek çok sektör için oldukça önemlidir. Farklı toprak yapılarından kaynaklanan zemin farklılıkları aynı şehir içerisinde bile değişim gösterebilmektedir.

Bu nedenle de özellikle inşaat sektöründe ev yapılması planlanan arazilerin zemin ölçümlerinin alınması ve incelenerek buna uygun olacak malzemeler kullanılarak binalar yapılması başta deprem olmak üzere pek çok doğal afette binanın dayanmasına katkı sağlamaktadır.

Kayalık zemin, su geçirgenliği fazla olan zemin, kuru zemin ve kumlu zemin olmak üzere pek çok farklı zemin çeşidi bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle bina yapılması planlanan zeminlerin numune alınarak ölçümlerinin yapılması hayati öneme sahiptir.

Çünkü zeminin özellikleri, inşaat sırasında kullanılması gereken malzemenin dayanıklılığı hakkında bilgi vermektedir. Kaç doğrultusunda kullanılabilecek zemin test cihazları bulunmaktadır. Bu sebeple de sıklıkla zemin test cihazları nelerdir? sorusu sorulmaktadır.

Zemin Test Cihazları Makaslama

Zemin test cihazları makaslama işlemi diğer adıyla zemin makaslama dayanımı olarak da kullanılmaktadır. Zemin makaslama dayanımı terimi bir zeminin kendi iç direncini ifade etmekte kullanılmaktadır.

Belirli bir alandaki zeminin o alanda kayma, kırılma ve korkma olasılığı bu sayede değerlendirilmektedir. Zemin test cihazları makaslama kullanılarak ölçülmesi planlanan özellikler arasında stabilite yani zeminin sabit olması, yanal basınç be zeminin taşıma kapasitesi gibi özellikler bulunmaktadır.

Özellikle üzerine bina yapılması düşünülen zeminlerin taşıma kapasitesi oldukça büyük öneme sahiptir. Çünkü bir zeminin taşıma kapasitesi ne kadar yüksek ise o zemine yapılmak istenen binanın çok daha yüksek olması planlanabilmektedir.

Aynı zamanda zeminin sabit olması ve kayma yapmaması da deprem gibi doğal afetlerde zemin üzerinde yer alan binanın sağlam kalmasında oldukça önemlidir. Zeminin yapısından kaynaklanan bir kayma olması durumunda ise genel olarak o bölüme bina yapılması ya da çok katlı binalar yapılmaması tercih edilmektedir.

Ekstraksiyon Çalışmaları

Zemin test cihazları kullanılarak yapılan zemin test ölçümlerinden bir tanesi de ekstraksiyon çalışmaları olmaktadır. Ölçüm yapılmak istenen zeminden numune alınarak gerçekleştirilen ekstraksiyon çalışması işlemi oldukça önemli bir işlemdir.

Bu işlem sayesinde söz konusu olan zeminin içeriğinde bulunan maddeler anlaşılabilmektedir ve zeminin oluşum türü hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Bu sebeple de özellikle zeminin dayanıklılığı konusunda önemli bilgiler vermektedir.

Ekstraksiyon çalışması sonucunda zeminin yapısal olarak güçlü olmadığı tespit edilirse kazık kullanmak gibi çeşitli yöntemler ile zeminin güçlendirilmesi sağlanmaktadır. Ölçülmek istenen zeminin içine farklı maddeler karıştırılmış olması oldukça önemlidir. Zeminin doğal yapısı korunarak yapılan ekstraksiyon çalışmaları en doğru sonucu vermektedir.

Zemin Geçirgenliğine İlişkin Çalışmalar

Bilindiği üzere yağmur suları zemin geçirgenliği sayesinde yeraltı sularıyla birleşen bilmektedir. Ancak farklı yapı da zemin Türkleri bulunduğu için bu zemin türlerinin suyu geçirme kapasitesi de farklı olmaktadır.

Bir zeminin su geçirme kapasitesi olarak tanımlanan zemin geçirgenliği çeşitli çalışmalar yapılarak tespit edilebilmektedir. Zemin geçirgenliğine ilişkin çalışmalar özellikle inşaat alanında büyük öneme sahip olmaktadır.

Su geçirgenliği yüksek olan bir zemine yapılacak olan binanın temelinin kayalık zemine yapılması gereken temellerden çok daha dayanıklı olması binanın ayakta kalabilmesi açısından önemlidir.

Bu nedenle zemin geçirgenliği ölçümünün uygun zemin test cihazları kullanılarak ve alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Zemin geçirgenliği test edilmeden yapılan binaların ileride çok daha büyük sorunlarla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.

Zemin Konsolidasyonu

Bildiğiniz üzere farklı zemin türleri farklı su geçirgenliğine sahiptir. Ayrıca farklı zemin tiplerinde zeminin ara katmanları arasındaki boşluk miktarı da farklı olmaktadır. Bu nedenle zeminin içerisine geçen su miktarı yalnızca bu boşluklar ile sınırlı kalmaktadır.

Ancak hangi zeminin altında ne kadar ara katman boşluğu olduğu ve bu ara katman boşluklarına dolabilecek su miktarı dışarıdan bakılarak bilinememektedir. Bu nedenle çeşitli zemin test cihazları kullanılarak ölçüm yapılmalıdır.

Zemin test cihazları kullanılarak yapılan ve zeminin ara katmanları arasında biriken su miktarının dışarıya atılmasını sağlayan işlem ise zemin konsolidasyonu olarak adlandırılmaktadır.

Zeminin ara katmanları arasında bulunan su miktarının boşaltılması zeminin içinde boşluk yaratacağından ara Fatma avlar arasındaki mesafenin kapanması yani zeminin sıkışması da gün olmaktadır.

Zemin içerisinde bulunan suyun boşalması ve zemin sıkışması yaşanması durumunda ortaya çıkabilecek sorunların tespiti içerisinde zemin test cihazları kullanılmalıdır. Zemin test cihazları kullanılarak bu tip sorunların önceden saptanması ve buna yönelik çözüm oluşturulması mümkün hale gelmektedir.

Zemin Test Cihazları Belirleme Çalışmaları

Her zeminin yapısı farklı olduğundan her zeminin kullanılabileceği alan da farklı olmaktadır. Bu nedenle zemin test cihazları belirleme çalışmaları yapılarak söz konusu zeminde yapılabilecek yapıların belirlenmesi mümkün olmaktadır.

Zemin üzerine yapılabilecek en uygun yapılarının belirlenmesi aynı zamanda maddi tasarruf sağlanması açısından da oldukça önemlidir. Özellikle zeminin dayanıklılık özelliği zemin üzerine bina yapılması işlemleri için fazlasıyla hayati önem taşımaktadır.

Zeminin yapısını belirleme amaçlı kullanılan zemin test cihazlarına en uygun fiyatlarla zemin test cihazları kategorimizden ulaşmanız mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir