Halka PenetrometreZeminlerin taşıma kapasitesini belirlemek için kullanılır ya da zemin sıkışmasını ölçer. Hafif ve arazide kullanımı kolaydır. Yüzeysel keşif incelemelerinde zeminin penetrasyon direncinin belirlenmesi için hızlı bir araçtır. 30˚, 1inç2 (6,45 cm2) koni; 250 lb.(1,1kN) kapasiteli yük halkası; fren tipli ibreli gösterge, manuel olarak serbest bırakılmış olan son okuma ünitesini tutar; ¾ inç (19mm) çaplı, 6inçlik(152mm) aralıklarla derecelendirilmiş şaft; ¾ inç(19mm) çaplı, 6 inçlik(152mm) aralıklarla derecelendirilmiş uzatma çubuğu; dökme alüminyum T-kolundan oluşur.
Ağırlık :6,8 kg.
Zemin sıkışmasını ve taşıma kapasitesini ölçmek için özel olarak tasarlanmış olan halka penetrometre arazi şartlarında kullanabilmek için tasarlanmış minimal cihazlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bazı testlerin mutlaka alan üzerinde yapılması gerektiğinden araziye taşınabilecek cihazlar bu noktada işlevsel ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bazı numunelerin taşınması veya aktarılması sürecinde değişimler meydana gelebileceği için ilk anda elde edildiği şekilde test edilmesi gerektiğinde mutlaka arazi kullanımına uygun test cihazları tercih edilmelidir.
Hafif ve ince tasarıma sahip olan aynı zamanda manuel olarak serbest bırakılmış son okuma ünitesine sahip bir cihaz olan halka penetrometre derecelendirilmiş uzatma çubuğu ile birlikte kullanılmakta olup kolay ve fren ibreli gösterge kapasitesiyle çalıştığından kullanan kişilere önemli ölçüde avantaj sağlamaktadır.
Yüzeysel keşif araçları arasında bulunan bu cihaz sayesinde bulunulan arazideki toprağın penetrasyon direnci belirlenmekte olup bu noktada profesyonel ve en net sonuçlara ulaşmakta mümkün olmaktadır.
Halka Penetrometre Özellikleri Nelerdir?
Halka penetrometre özellikleri incelendiğinde tüm zemin tipleri için kullanılabilen bir ürün olması sayesinde oldukça ergonomik bir ürün olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda oldukça hafif ve ince dizayna sahip olması ile hızlı şekilde ölçüm yapılmasının mümkün kılarken istenilen araziye taşınması da kolay olduğundan anlık olarak ölçüm yapmayı mümkün kılmaktadır.
Manuel kullanım özelliğine sahip olan bu cihaz yük halkası, son okuma ünitesi ve ibre göstergesi ile birlikte bütünlük göstermekte olup gerçekleştirilen deneylerin hem güvenliği hem de net sonuca sahip olarak ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Genellikle yüzeysel belirleme işlemleri sırasında kullanılırken opsiyonel biçimde limit göstergesine sahip olmasıyla deneyimsiz operatörlerin dahi kullanmasını mümkün kılmaktadır.
TS 1900-1, ASTM D2937 ve BS 1377/9 standartlarına uygun olarak üretilmekte olan halka penetrometre cihaz 19 mm çapa sahip olup ünite okuma özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda üzerinde alüminyum malzemeden üretilmiş T kolu bulunmakta ve 6 inç aralıklı derecelendirilmiş uzatma çubuğu ile birlikte deney sırasında kullanılmaktadır.
Ancak sadece deney çubuğu değil aynı zamanda 6,42 cm2 koloniye sahip olması da yapılan işlemler için oldukça avantajlı olmaktadır.
Genel materyal yapısı dökme alüminyum olması nedeniyle oldukça hafif bir ürün olan bu cihaz ortalama olarak 7 kg ağırlığına sahiptir. Üzerinde bulunan fren ibreli gösterge sayesinde de derecelendirme yapmak mümkün olduğundan yapılan işlemlere özel hâle getirmek mümkündür.
Halka Penetrometre Manuel Kullanım Nasıl Yapılır?
Halka penetrometre manuel kullanım nasıl yapılır? Sorusu kapsamında özellikle bu ürünlerin saha alanında kullanılabildiğini yukarıda da bahsetmiş bulunmakta olup özel tasarımları sayesinde herhangi bir arazi şartında rahatça kullanılabilmekte aynı zamanda geniş ve hafif hatlara sahip olmasıyla uzun süre dayanıklılık gösterdiğinden işlevsel ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Üzerinde bulunan T kulu sayesinde hem pratik bir tutma kapasitesi oluşmakta hem de kolay kullanım sağlamakta olup manuel olarak da rahatça kullanılmasını mümkün kılmaktadır.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.