Blog

Erlenmayer Nedir?

“Erlenmayer nedir” sorusu endüstri alanında çok karşımıza çıkıyor. Endüstri alanında iş yükünü hafifletmek adına, erlenmayerden yararlanılmaktadır.

Erlenmayer; farklı farklı çözelti ve solüsyonları hazırlamak için kullanılmaktadır. Laboratuvar ortamında işlerin hızlı ilerlemesini sağlayan ekipman türlerindendir. Pratiklik kazandıran bir ekipman olan erlenmayerin dudak bölümü eğer uzun ve inceyse, o zaman solüsyonların hazırlanması daha kolay oluyor. Erlenmayer;

  • Titrasyon işlemlerinde,
  • Çözeltilerin kaynatılmasında,
  • Çözeltilerin hazırlanmasında önemli rol oynuyor.

Her çeşit ölçek ve boyuttaki erlenmayeri laboratuvarlarda kullanıcıya kolay çalışma olanağı sunuyor. Alt kısmı koniyi andıran erlenmayerin boğaz bölümü uzun ve incedir. Boğaz kısmının uzun olması çözeltinin taşmamasını sağlar. Erlenmayer içerisinde hazırlanan çözelti kesinlikle taşmaz ve dökülmez. Laboratuvarlarda genellikle döndürülerek karıştırma yöntemi uygulanıyor. Erlenmayerinde kullanım tarzı döndürülerek karıştırma olduğu için laboratuvarlarda çok tercih edilmektedir. Erlenmayer, titrasyonla uyumlu bir ekipmandır. Baz ve asit tarzı karışımların derişimlerini kolayca tespit edebiliyor.

Erlenmayer Ne İşe Yarar?

“Erlenmayer ne işe yarar”;

  • Solüsyonları kaynatır,
  • Solüsyonların buharlaştırılmasına yardımcı olur,
  • Solüsyonları karıştırır,

Erlenmayerin alt yapısı, koni tarzındadır. Ayrıca uzun ve ince yapılı boynuyla da çözelti hazırlamak çok kolaylaşmaktadır. Erlenmayerler özel tasarlanmış ekipmanlardır. Her türlü çözeltiyi erlenmayer içerisinde kaynatmak mümkündür. Erlenmayerin üst bölümünde sıcak buhar yoğunlaşır. Sıcak buharın yoğunlaşmasıyla birlikte çözelti içindeki çözücülerin buharlaşması engellenmiş olur. Erlenmayerin boynu, filtre hunilere de uyacak şekilde tasarlanmıştır. Erlenmayer boyun kısmı birçok şekilde kullanılabilir. Kaynarken çözeltinin içinde yer alan çözücülerin buharlaşmasına da aynı zamanda engel olmaktadır. Filtre hunilerle uyum sağladığından kristalleştirme içinde çok kullanışlı ekipman olarak tabir edilmektedir. 50 ml ve 5000 ml aralığındaki erlenmayer türleriyle birçok çözelti çeşidini hazırlayabilirsiniz. Erlenmayer; titrasyon şişesi ve erlen şeklinde de adlandırılmaktadır. Laboratuvar ortamında sıvı materyalleri işlemek için çok kullanılmaktadır. Erlenmayer ekipmanları; cam ve plastikten üretilmiştir. Camlar plastiğe kıyasla çok dayanıklıdır. O nedenle camların kullanım alanı daha çoktur. Erlenmayer satın alırken ürünlerin kullanım alanlarının çok iyi incelenmesi gerekiyor.

Erlenmayer Özellikleri Nelerdir?

“Erlenmayer özellikleri nelerdir”;

  • Soğutma ve ısıtma işlemlerini aynı anda yapmak mümkündür.
  • Soğutma ve ısıtma işlemlerinin her ikisine de bu ekipman çok dayanıklıdır.
  • Erlenmayer ekipmanının ismi tasarlayan Almanyalı kimyager Emil Erlenmayer’den gelmektedir.
  • Erlenmayerin boyun kısmı dardır. Dar olduğu içinde herhangi bir taşma ya da dökülme gibi durum söz konusu olamaz.
  • Silindir şeklindeki ağzı ile konik gövde yapısı birleşmesiyle ortaya bahsettiğimiz bu şişe çıkmıştır.

Erlenmayerin Kimyada Kullanımı

Erlenmayerin kimyada kullanımı çok yaygındır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere dar boynu sebebiyle dökülme ihtimalini ortadan kaldığı için kimya laboratuvarında vazgeçilmez hale gelmiştir. Döndürülerek karıştırılabilir olduğu için titrasyon açısından da önem taşıyor. Büret alt tarafına indikatör ve erlene solvent ilave edilip, titrasyon yapılabiliyor. Bahsettiğimiz bu durumdan dolayı erlenmayer, sıvıların kaynamasında kullanılan ürünlerin başında yer alıyor.

Erlen, buharın üstte yoğunlaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca erlen, çözücü kayıplarını da önlemektedir. Erlenmayerlerde saflaştırılacak örnek kaynatılır sonrasında içerisine gerekli olan çözücülerin eklenmesi gerekiyor. Böylelikle çözücülerin tam çözünmesi gerçekleşmiş olur.

Erlenmayerin Biyolojide Kullanımı

Erlenmayerin biyolojide kullanımı, mikrobiyolojide olduğunu söyleyebiliriz. Mikrobiyal kültürlerin hazırlanması için erlenmayerden yararlanılmaktadır. Hücre kültüründeki erlenler ilk sterilize edilir. Çalkalama ile inkübasyon esnasında da gaz alışverişini sağlar. Bu gaz alışverişini sağlamak için delikli tıpalardan yararlanılabilir.

Erlenmayerde oksijen transfer hızı; sallama şişe tipine, sıvı hacmine ve ajitasyon hızına göre değişebiliyor. Oksijen akışı sallamada en dikkat edilmesi gereken nokta, sallama frekansı olduğunu söyleyebiliriz. Erlenmayer hem kimya hem biyolojide yaygın bir şekilde görüldüğü üzere kullanılmaktadır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir