Filtre Kağıtları
Filtre kağıtları laboratuvarlarda en çok kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Normalde yuvarlak şekle sahip olan filtre kağıtları aynı zamanda pamuk elyafından üretilmekte olup bileşenleri filtrelemek amacıyla laboratuvarlarda kullanılmaktadır.
Birçok farklı özelliğe sahip olan filtre kağıtları genellikle ıslaklığa karşı dayanıklı, partikül tutma, gözenek yapısı, uyumluluk, kapasite, verimlilik veya hacimsel akış hızı bakımından tüm filtre kağıtlarında ortak özellik olarak görülmektedir.
Hacim ve yüzey filtrasyonu işlemlerinde kullanılan filtre kâğıdı ile gerçekleştirilen hacim filtrasyonun da partiküller filtre kağıdının büyük bölümünde yakalanır ancak yüzey filtrasyon bunda partiküller kâğıt yüzeyinde tutulur.
Filtre Kâğıdı Kullanım Alanları
Asfalt yapımında gerçekleştirilen laboratuvar deneylerinde kullanılan filtre kâğıdı yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi birçok farklı çeşitte bulunmaktadır. Çeşitlerine bağlı olarak farklı kullanım alanlarına sahip olan filtre kâğıdı biyolojide, kimyada ve diğer laboratuvar alanlarında ve inşaat sektöründe de sıkça kullanılmaktadır.
Filtre kağıtlarının çeşitli olması kullanılacak kimyasallara göre belirlenmekte olup her kimyasala uygun filtre kâğıdı kullanılarak deneyler gerçekleştirilmektedir. Çoğunlukla yer çekimi veya vakum filtrasyonu gibi laboratuvar deneylerinde kullanılmakta olan filtre kağıtları aynı zamanda ayrıştırma veya saflaştırma işlemlerinde de kullanılmaktadır.
Bu nedenle filtre kâğıdı seçimi yaparken mutlaka Kimyasal uyumluluğuna, ıslaklığa karşı dayanıklılığına, kullanılacağı filtrasyon yöntemine, gözenek boyutuna ve filtrasyon verimliliğine dikkat etmek gerekmektedir. Böylece gerçekleştirilen deneylerden alınan sonuçlar çok daha kesin sonuçlar olacaktır
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.